Nekada je današnji dan proslavljan kao Dan mladosti. Ironijom sudbine, baš na taj dan, 1995. godine, jedna četnička granata, ispaljena sa Ozrena, ubila je preko 70 mladića i djevojaka okupljenih pred Kapijom. Tako se nekadašnji praznik radosti, za Tuzlake pretvorio u dan tuge. Naši mladi sugrađani zajedno su sahranjeni u blizini mjesta gdje je nekada bila zgrada Slane Banje, na blagoj padini iznad fontane.
Zahvalni smo i gradu i političarima što ovaj dan ne koriste za prikupljanje političkih poena. Nema političkih govora, ni ceremonija .... jednostavno, Tuzlaci prošetaju do Slane Banje, ko može kupi cvijeće, zapali svijeću ... pokloni se fatiha ili neka druga molitva, može i šutnja...
Dole u gradu, već od ranih večernjih sati započinje okupljanje pred Kapijom. Program je jednostavan. Članovi porodica poginulih polažu cvijeće i pale svijeće .... u 20,45 započinje plač violine koji se simbolično prekida pet do devet, pale se reflektori koji paraju nebo plavim zrakama ... Tuzlaci ga zovu "dječija svjetlost" ... i to je to. Boli do kosti, ali život ide dalje.
Nazad